18 nov 2011

Premi de Microrelats Tirant@net

Ja estem en la quarta edició del Premi de microrelats Tirant@net. Com a membre del jurat, aquest cap de setmana em toca acabar de llegir els més de dos-cents relats que enguany s'han presentat al premi. 
Mai no havíem tingut tanta participació i sobretot mai no s'havien involucrat tants centres. No m'he parat a contar-los, però de bon tros superen la dotzena els instituts i col·legis que s'han   involucrat. 
Coneixedor de com funcionen aquestes coses, moltes gràcies a tots els escriptors per participar, però sobretot moltes gràcies als profes per animar als vostres alumnes a escriure i a participar en aquest premi.
Fa quatre anys Mercè Morell va enviscar-nos a uns quants amb la idea de crear aquest premi. Ella dirigeix amb entusiasme l'associació Tirantianes, un grup de professores del Tirant involucrades en la lluita per la igualtat de gènere. Són moltes les activitats que preparen al llarg del curs i un premi literari semblava una bona idea.
Des del principi vam tindre clar que el format ideal seria el microrelat i que aquest havia d'estar relacionat amb una paraula clau (enguany ha estat "equitat"). El premi sempre ha estat obert a la participació d'altres centres, tot i així els primers anys els nostres alumnes eren majoria, tot i que ràpidament van convertir-se en minoria (potser enguany no arriben ni al deu per cent). El premi no té una quantia molt gran, i es dona en forma de vals per a la compra de material, tot i així, una de les qüestions de les que estem més orgullosos és haver aconseguit publicar tots els anys una ampla selecció dels relats presentats al concurs. Enguany, amb més o menys pressupost, continuarem fent-ho.
Llegir i avaluar dos-cents relats és una feina dura, però és una feina que un fa amb plaer. El plaer que provoca l'alegria de veure un projecte consolidat, la responsabilitat d'estar avaluant la feina de centenars d'adolescents, l'esperança que aquest exercici d'escriptura els haja despertat les ganes de llegir, d'escriure, però, sobretot, de lluitar per un món més just.

El proper divendres hem preparat un acte per lliurar els premis. Si voleu presentar-vos en futures edicions, estigueu atents a principi del proper curs. Amb crisi o sense crisi, el concurs de microrelats arribarà a la cinquena edició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario